Programes per a edició de vídeo: 3-Editors per capes


Tenim una infinitat d’editors de vídeo al nostre abast. Els classificarem en tres tipus:

.

-EDITORS DE VÍDEO AUTOMÀTICS:

Són en principi els més senzills i ràpids d’utilitzar, i el resultat sol quedar més estètic que amb editors manuals. Selecciones diverses fotos, vídeos, música i de vegades textos, tries un estil dels que té el programa, i l’editor li posa filtres i transicions aleatòriament.

(Teniu aplicacions recomanades a aquesta altra entrada)

.

– EDITORS LINEALS:

Treballarem sobre una línia de temps, sobre la qual podem afegir clips, imatges, textos, enganxines… A diferència dels editors automàtics, nosaltres haurem de posar les transicions, efectes, filtres, etc… a cada clip.

(Teniu aplicacions recomanades a aquesta altra entrada)

.

– EDITORS PER CAPES:

Són editors professionals, més complexes però amb més possibilitats. Treballarem amb una línia de temps amb diferents capes, amb la qual cosa podem fer transparències i efectes croma, ficar diferents imatges al mateix temps, controlar cada efecte i transició…

En aquesta entrada analitzem algunes de les principals aplicacions.


.

EDITORS PER CAPES:

.

CONSELLS GENERALS:

-Guarda tot el material audiovisual (fotos, vídeos, àudios…) en una mateixa carpeta que estiga sempre en la mateixa localització (bé en el propi ordinador, bé en un llapis USB) fins que exportes el vídeo. Els editors de vídeo treballen amb estos arxius de manera externa, i si esborres de l’ordinador una foto, per exemple, el programa no la trobarà. No oblides exportar (convertir en vídeo final el teu projecte), fins que no ho faces no tindràs el vídeo. No series el primer alumne que entrega l’arxiu del projecte (que sol pesar poc, no arriba a 1Mb) pensant-se que és el vídeo final (que sol pesar molt més, ja que este arxiu sí és en vídeo mp4, avi, mov…)

.

Resultat d'imatges de openshot logo

OPENSHOT i KDENLIVE

Són programes lliures, per a sistemes operatius com Lliurex.

Openshot és un editor amb les possibilitats pròpies dels programes per capes (transicions, efectes croma i transparències, ajustar volums…) però prou senzill i intuïtiu. Per contra es penja de vegades, li costa renderitzar quan hi ha diversitat de capes i/o filtres, i és lent a l’hora de visualitzar els efectes o d’exportar.

Kdenlive és un editor prou més complet, de la mateixa gama que altres programes que vorem a continuació, però per a sistemes operatius lliures (si treballes amb Windows pots instal·lar un sistema virtual per poder treballar amb programes de lliurex)

En autoformació del Cefire teniu un curs en Moodle per aprendre a treballar amb estos programes de vídeo, així com també un curs tutorial de l’Audacity (programa lliure d’edició d’àudio, apte també per a Windows i Mac):

http://cefire.edu.gva.es/course/view.php?id=6139

.

TechSmith Camtasia Logo

CAMTASIA

Editor ideal per a tutorials, ja que té la possibilitat d’Screen Cast (captura de vídeo de pantalla). Pots descarregar-te la versió de prova i utilitzar-la un mes, tant en Windows com en Mac.

Possibilitats:

– Gravar part o tota la pantalla

– Gravar veu
– Diverses pistes per a imatges, vídeo, text i àudio, amb possibilitat de treballar transparències, croma, volums…
– Diversitat de fletxes, formes, etc… per a posar anotacions
.
– Transicions entre clips
– Canviar tamany, zoom, moviments personalitzats…
– Efectes d’àudio (equalitzador…) i vídeo (ajustar color, velocitat…)

Tutorial per a principiants:

.

Resultat d'imatges de adobe premiere

ADOBE PREMIERE

És el programa professional més utilitzat. Et permet un control total de cada efecte i animació, ideal per a usuaris més experimentats i que busquen acabats més professionals. Pots descarregar-te la versió de prova i també tenen ofertes per a estudiants, professors i centres educatius, però encara així resulta prou cara la llicència.

Tutorial:

.

Altres programes de la mateixa gamma són FINAL CUT i SONY VEGAS, també molt utilitzats tant per professionals com per usuaris que volen tindre un major control sobre l’edició.


Si vols conéixer altres Apps de vídeo pots vore les següents entrades del BDtv:

editors de vídeo lineal

editors de vídeo automàtic

aplicacions d’stop-motion i d’animació d’imatges

.

.

Anuncios