Consells i errades típiques a l’hora de fer fotos (2)


Seguim amb més útils consells per a que les teues fotos milloren:

3. Evitar fotos mogudes. B) Exposició

A banda de per la trepidació (moviment de la càmera durant la foto), una foto pot resultar borrosa no perquè es menege la càmera, sinó perquè es menege el que s’està fotografiant. Per a evitar-ho hem de controlar l’exposició (és a dir, la llum que li entra a la càmera).

Resultado de imagen de subexponer

Una fotografia subexposada estarà fosca, i una sobreexposada estarà massa clara o “cremada”. En general les càmeres més bàsiques tenen l’opció d’almenys controlar els nivells d’exposició, encara que per defecte estaran automàtics.

L’exposició depén de diversos factors:

 • El temps d’exposició: És el temps que està obert el diafragma i durant el qual li entra llum a la càmera. Es mesura en fraccions de segons, per exemple 1/250″. Si està molt de temps obert li entrarà més llum, però es més probable que isca menejada. Si està poc de temps obert evitarem que isca borrosa, però li entrarà menys llum i eixirà més fosca. En este cas és molt recomanable utilitzar el flash.

Es pot jugar amb el temps d’exposició com en els següents exemples realitzats per alumnes:

IMG_3874

Temps d’exposició llarg (1″)IMG_3660
Temps d’exposició curt (1/4000″). Per a evitar que la fotografia isquera massa fosca s’il·luminà l’aixeta amb 3 llanternes de mòbils.
IMG_3348 En una habitació fosca, posant una exposició alta estem indirectament augmentant el temps d’exposició (la llum es va fer amb la llanterna del mòbil)

 

 • L’obertura de diafragma: És la quantitat de llum que deixa passar el diafragma, i per tant el que queda enfocat en la foto. Si el diafragma està molt obert tot quedarà enfocat, però necessitarem més llum.
 • La sensibilitat: Es mesura amb l’ISO. Com més alt siga la sensibilitat (per exemple, ISO 1600) més llum entrarà en la càmera i evitarem que isca menejada, però augmentarà el soroll (és a dir, els colors no seran nítids)
  ISO 100
  ISO 400ISO 1600

   

  Si vols saber més sobre estos temes ací tens una guia molt clara per aprofundir:

http://www.thewebfoto.com/0-indice

Resumint, per tal d’evitar que la foto isca moguda, hauràs de reduir el temps d’exposició, obrir el diafragma, augmentar la sensibilitat, evitar la trepidació utilitzant un trípode o similar, o augmentar la il·luminació amb el flash.

4. Foto a contrallum o amb l’ombra del fotògraf

Alto contraste - Ricardo Avila

Quan hi ha una font de llum (una finestra, el Sol, una làmpara…) darrere del que volem retratar, hi haurà un contrast molt fort i el nostre personatge apareixerà molt fosc. Per a evitar esta errada típica el millor és que ens menegem i ens posem a l’altra banda, de manera que la llum li pegue al personatge, i no li quede d’esquenes. En cas de no poder fer-ho o de que alguna part quede encara molt contrastada (per exemple, una foto a l’exterior, amb parts al sol i parts en ombra) és recomanable activar el flash, encara que la càmera no indique que siga necessari.

En canvi, quan la llum li pega de cara al personatge, hem de tindre en compte que els qui estem a contrallum som nosaltres, i que la nostra ombra pot aparéixer en la foto, la qual cosa no queda molt professional…

Resultado de imagen de sombra del fotografo

 

Anuncios