POSTPRODUCCIÓ


 

Edició i Sonorització

 

Procés d’unió de dos plànols mesurats i ordenats, per dotar d’estructura el relat fílmic.
Les tècniques de muntatge serveixen a la continuïtat narrativa present tant en la imatge com en el so.

FASES
1 – Bolcat Pas del gravat des de la càmera digital al PC. S’ha de tindre en compte els diferents formats i ràtios (informació detallada a esta altra entrada)
2 – Transcripció. Visionat de les preses i descripció per temps del gravat. Elecció de les bones.
Transcripcio_muntatge (doc)  
3 – Edició. Aquesta tasca han de fer-la el director i el muntador que ha de dominar el programa d’edició de vídeo triat.
En l’apartat de sons podem tenir diferents pistes per a la música, les veus i els efectes de so cuidant la qualitat de totes elles. Normalment aquest apartat és el més descurat però d’ell va dependre la qualitat de la nostra obra final.
Recordar que la música existent està subjecta a drets d’autor i si no tenim permís no podem exhibir l’obra comercialment ni presentar-la als certàmens de vídeo (més informació sobre música i imatges lliures a esta altra entrada)
En l’apartat de l’edició hem de parlar abans de res de la importància del ritme cinematogràfic. Igual que la música, el cinema té un ritme intern que acompanya i subratlla la narració. Aquest ritme, que pot ser pausat o àgil, està present en la durada dels plànols, en les accions que transcorren en aquests i en el so.

Alguns dels programes ens permeten l’edició de les imatges en pistes diferents i la creació d’efectes i transicions molt interessants per al nostre treball.

 

NOTA:

o        Els editors han de tindre el registre de rodatge fet pels scripts i el guió tècnic com a guia per a editar.

 

Principals programes d’edició de vídeo

 

OpenShot: És un programa per a Lliurex, gratuït i lliure de llicències. Interessant per a treballar a l’aula, prou intuïtiu i complet (treballa per capes, té prou efectes i transicions…) encara que es penja sovint. En esta altra entrada teniu algunes explicacions.

 

Windows Movie Maker: És el programa que ve amb el Windows i per tant és molt útil per a treballar a casa. És molt senzill i intuïtiu, ideal per a fer una edició simple, i també per a fer títols o posar fotos d’una manera ràpida. Inconvenient: No treballa per capes ni transparències i no es poden per tant posar logotips o croma. Es pot posar música, però l’edició és mínima.

 

Camtasia: És un programa que es pot utilitzar per a captura de pantalla de vídeo (ScreenCast) i per a editar. Treballa per pistes i és prou complet. Ideal per a treballs d’aula un poc més elaborats. Cal llicència, però es pot descarregar de prova durant un mes.

 

Adobe Premiere: Permet treballar amb una gran qualitat, amb capes i molts efectes amb variables que pots controlar, com per exemple, el croma. És molt complet, però un tant complicat per a no iniciats. Cal llicència.

 

Exhibició i difusió

 

Una vegada muntada i sonoritzada tenim la nostra obra acabada i llista per ser exhibida. És el fruit del treball d’un grup d’alumnes i alumnes al llarg d’un procés complex on es posa a prova la capacitat de superació de problemes i la constància per arribar a una obra final. En paral·lel l’equip de grafismes s’haurà estat fent propostes del disseny gràfic per a la promoció de l’obra:
-Cartell
-Caràtules DVD

Merchandising

 

FASES D’EXHIBICIÓ

o        Una vegada completat el procés de creació del producte audiovisual ve el moment de l’exhibició i la promoció (xarxes socials, cartells, concursos, premsa…). És un punt important, i cal que hi haja un departament que cobrisca esta tasca.

 

1. Aula Ara arriba el moment del visionat l’anàlisi i debat posteriors.
2. Sala d’Actes. S’organitza una passada amb totes les obres realitzades pels alumnes del centre a la resta de companys. És la primera projecció davant un públic majoritari. Es podria convidar també als pares perquè siguin conscients del treball dels seus fills.
3. Centre cultural, Si la quantitat i la qualitat de les obres ho aconsellen, es pot també fer una projecció per als veïns.
4. Festivals i concursos. Existeixen certàmens de curtmetratges tant escolars com aficionats on podem participar en funció de la qualitat d’algunes obres.
www . cinemajove filmfest.com Trobada Audiovisual de Joves.
www . injuve .mtas.es

Mostra Internacional de Cine Educatiu (Premis Tirant de MICE)

 

5. Internet. Cal pujar el nostre treball a una plataforma de vídeo (Youtube o Vimeo) i enllaçar-lo al blog (en el nostre cas, al Berenguer Dalmau TV)

 

6. Difusió en xarxes socials

 

 

 

Anuncios