Drets d’imatge i altres qüestions legals a tindre en compte

Post realitzat per Miguel Gea dins del curs “La televisió com a recurs educatiu multidisciplinar” impartit per professors de BDtv revisat i actualitzat per Joan Collado


Captura de pantalla 2014-02-22 a la(s) 07.43.47

– Drets dels menors

Per no trobar-se amb problemes legals al generar o utilitzar materials multimèdia, s’ha de tenir en compte una sèrie de aspectes legals.

Al generar materials D’acord amb la constitució, les persones tenim dret a la pròpia imatge, l’honor i la reputació, cosa que es veu reforçat en el cas dels menors. En este cas, les recomanacions a aplicar per no tenir problemes són les següents:

.

– El consentiment escrit del pare/mare/tutor on constarà l’objectiu i activitat concreta en la que s’utilitzaran les imatges o el so (web, projeccions, cartells anunciadors, etc)

– El consentiment del menor. No es necessari que es faça per escrit.

– Encara que es dispose dels permisos, no es poden utilitzar les imatges en contra dels interessos dels menors.El fet de tenir els permisos, no eximeix de les responsabilitats legals de l’ us inadequat de les imatges.

.

Bibliografia:
– Drets d’imatge de menors

.

.

– Llicències

.

En el procés de creació d’un projecte audiovisual, es fa us d’altres materials complementaris per completar el nostre projecte com són àudios, cançons, efectes especials d’àudio, imatges fixes i vídeos. A la xarxa podem trobar inifinitat de materials que poden ser succeptibles d’utilitzar.

.

El fet de trobar-los lliures per la seva descàrrega no implica que es puguen utilitzar lliurement. El fet és que la majoria d’ells NO poden ser utilitzats. Cada vegada que es trobeu amb un recurs, haureu de mirar quina és la licència a la que estan subjectes.

.

En açò haurem de diferenciar entre gratuïtes i lliures:
Un recurs és gratuït si no hem de pagar per ell, però això no implica que puguem utilitzar-lo com vulguem. Podrem trobar alguns que per exemple, no permetran la seva utilització en projectes comercials, altres que permetran el seu ús, però sense cap modificació, altres que tenen caràcter viral, es a dir que obliguen a que el teu projecte adopte la mateixa llicència que el del recurs. Hi ha tantes variants que és impossible anomenar-les totes ací. A la bibliografia [1], trobareu un resum de les principals característiques de les llicències lliures i què és el que us permiteixen.

.

Les llicències més senzilles d’entendre són pot ser les Creative Commons [2], que tenen quatre variants, que tenen des de llibertat completa, a no poder utilitzar-los sense permís.

.

Per altra banda també podreu trobar materials que els drets de propietat intel·lectual ja ha expirat [3] i que podreu utilitzar lliurement.

.

Al mateix temps que és important que es fixeu en les llicències dels materials que utilitzeu, també és important de recordar de donar la vostra llicència al vostre producte!!!

.

Aneu amb compte, Youtube no es lliura de la utilització de llicències!!! [5]

 .

– Bibliografia

[1] Altres llicències
[2] Licencia Creative Commons
[3] Domini Públic
[4] La llicència standard de Youtube.
[5] Descàrrega de vídeos de Youtube (complement del Firefox)

Descàrrega de vídeos de Youtube (pàgina de descàrrega on-line a Mp3 o Mp4)

 .

– Recursos a la xarxa:

Imatges Gratuïtes (LLiures?)
Més Imatges Gratuïtes

Sons Lliures
Jamendo (música lliure)

Banc de vídeos

 .

 

– Las licencias Creative Commons del curso Tecnologias Educativas de la UPV

Buscando contenido libre en imágenes UPV
Buscando contenido libre en imágenes II UPV
Buscando contenido libre: vídeo
Buscando contenido libre: sonido
Buscando contenido libre: documentos

Anuncios